top of page

Tips

 
Fijn dat je kiest voor Casa-Toscana. Je kunt er op rekenen dat wij het appartement op en top voor je verzorgd hebben. Om hier een prettige tijd door te brengen, moet je zelf uiteraard ook een aantal zaken regelen. We zijn je er graag behulpzaam bij, vandaar onder meer deze tips. Tevens wijze we je op de voorwaarden waaronder je het verblijf hebt geboekt (zie: Reserveren).
 
Weet dat je in ieder geval een geldig paspoort of identiteitsbewijs bij je hebt, want dat is vooral nodig als je de grens passeert. Noteer voor de zekerheid het nummer plus datum en plaats van uitgifte in je agenda. En als je een auto wilt huren, denk dan aan je geldig (!) rijbewijs.
Aankomst en vertrek bij Casa-Toscana
Ondanks al onze goede zorgen kan het gebeuren dat er binnen het appartement iets is wat niet aan je verwachting voldoet. Mocht je daar een vraag over hebben of eventueel een reden voor een klacht zien, aarzel dan niet om die direct bij ons te melden. Het zal duidelijk zijn dat wij achteraf niks meer voor je kunnen verhelpen.
Bij het verlaten van Casa-Toscana dien je deze in dezelfde staat achter te laten als  waarin je deze aantrof. De eindschoonmaak is weliswaar inbegrepen, maar het is gebruikelijk dat je voor vertrek de keuken en inventaris schoon achter laat en alle afval in de containers aan de Via Massa Avenza hebt gedeponeerd.
Heb je eigendommen vergeten mee te nemen uit het appartement, meld ons dat dan direct per email of sms, dan is het waarschijnlijk mogelijk dat wij je kunnen helpen om het bij je terug te krijgen.
Toscane, andere gewoonten
Elk land en streek heeft zo zijn eigen gewoontes, bijvoorbeeld in de bejegening, het bereiden van maaltijden, de openingstijden (o.a. siësta), de bureaucratie. In sommige gevallen kan dat ook in Toscane anders zijn dan je thuis gewend bent. Bedenk dan dat dit ook onderdeel is van 'La dolce vita' en dat er dan ook enige aanpassing van je wordt verwacht. Misschien kom je er achter dat juist daarom hier 'La vita e bella' geldt.
Gezondheid en medicijnen
Toscane is zonovergoten. Ga niet direct veel in de zon liggen en helemaal tussen 12:00 en 15:00 uur. Geef je huid extra aandacht en koester de siësta. Voor de maag kan het drinken van koude drankjes problemen geven. Het leidingwater in Casa-Toscana is van goede kwaliteit.
Houdt rekening met mogelijke gezondheidsproblemen tengevolge van hoogteverschillen als je de Apennijnen in trekt; het is daar op hittedagen wel lekker koel.
Het barst in Toscane van de farmacia, maar medicijnen die je eventueel gebruikt, zijn wellicht ter plaatse niet te koop of hebben een andere naam. Neem voldoende voorraad mee. Houd je medicijnen in je handbagage.
 
Thuisblijvers
Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers. Laat behalve bij ons ook bij familie, vrienden of buren je vakantie-adres en mobiel nummer achter, zodat ook zij weten waar je eventueel te bereiken bent.
Als je vanuit Toscane naar Nederland wilt telefoneren, kies dan achtereenvolgens het internationale toegangsnummer ('00'of '+'), het landnummer '31', het netnummer zonder de '0' en tenslotte het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Toscane is het landnummer '39'.
VVV

Ga voor actuele en complete informatie vooral naar het prachtig gehuisveste APT Massa-Carrara bij de pier aan de Viale Amerigo Vespucci 24 (APT= Agenzia Per il Turismo).

Hulp

 

Alarmnummer

Het landelijk alarmnummer in Italië is 112

Nederlandse ambassade

Via Michele Mercati 8, 00197 Rome

tel. +39 06 322 86 001

italy.nlembassy.org

ma-di-do-vr van 09:00-11:00 en van 14:00-16:00 uur (telefonische inlichtingen).

Vervoer

per auto via A12
per vliegtuig via Pisa
per trein via Carrara-Avenza

per autotrein via Livorno (vanuit Den Bosch)
per boot
per scooter
per fiets

 

Wegennet: Het wegennet in Italië is van een uitstekende kwaliteit. Alle snelwegen (autostrade, A, groene borden; foto) in het noorden lopen voornamelijk van west naar oost en die in het midden en zuiden van noord naar zuid. Naast dit net van tolwegen is er een groot aantal strade nazionali (N) en strade statali (SS) met twee tot vier rijstroken en een goed wegdek. Hoe verder je naar het zuiden afzakt, hoe minder de kwaliteit van de wegen wordt en ook op Sardinië blijft de kwaliteit achter bij die op het vasteland. Echt slechte en onverharde wegen zijn alleen nog te vinden in landelijke gebieden buiten de grote verkeersstromen. De bewegwijzering is zeer goed, zeker op de snel- en hoofdwegen.

Navigatie: alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlicht-camera’s is verboden.

Niet vergeten: gevarendriehoek en veiligheidsvest in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op snelwegen geldt een maximum snelheid van 130 km/uur; op autowegen 110 km/uur. Buiten de bebouwde kom je mag maximaal 90 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt doorgaans een maximum snelheid van 50 km/uur.

Routesuggestie: De kortste route naar Midden- en Zuid-Italië loopt via Basel - St.-Gotthardtunnel - Milaan (foto). Vanuit Frankrijk bereik je Italië door de Mont Blanctunnel en de Fréjustunnel.

Tol: in Italië wordt tol geheven op de snelwegen. Deze tol betaal je contant, per creditcard of met een Telepass bij de tolpoortjes aan de autostrada.Vrijwel alle autosnelwegen in Italië zijn tolwegen. Je kunt overal contant betalen bij alle bemande tolhokjes. De bekende creditcards worden geaccepteerd. In Italië worden deze doorgaans aangeduid met cartasi: je kunt terecht bij tolpoortjes met het opschrift/logo Carte.

Betalen kan bij veel tolstations in Italië ook met een Nederlandse bankpas, zonder het ingeven van de pincode. Dit is doorgaans herkenbaar aan borden met het Maestro-logo. De mogelijkheid om op deze wijze te betalen kan echter sterk verschillen per tolmaatschappij. Het is dan ook raadzaam altijd contant geld of een creditcard achter de hand te hebben.

Openingstijden tankstations: Tankstations langs de autosnelwegen zijn dag en nacht open. Tankstations langs de overige wegen zijn in de periode mei t/m september open van 07:00-12:30 uur en van 15:30-19:30 uur en in de periode oktober t/m april van 07:00-12:30 uur en van 15:30-19:00 uur. Ongeveer 25% van de pompen buiten de autostrada is op zon- en feestdagen open en op maandag gesloten.

Milieuzones: Om luchtvervuiling tegen te gaan kunnen delen van stadscentra (op bepaalde tijden) zijn gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Steden met dergelijke zones zijn bijvoorbeeld Lucca, Florence, Pisa, Turijn, Rome en Montecatini Terme. Deze zone wordt aangegeven door een verbodsbord met daarbij het opschrift 'zona traffico limitato' (foto). Als het verbod alleen gedurende bepaalde tijden geldt, staat dit op het verkeersbord aangegeven. Een onderbord geeft aan voor wie de afsluiting niet geldt. De zones zijn over het algemeen wel toegankelijk voor vergunninghouders, gehandicapten en hotelgasten. Op het negeren van verboden zones staan - we weten het uit eigen ervaring - hoge boetes.

Rijden onder invloed: Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Voor bestuurders die minder dan drie jaar een rijbewijs hebben, geldt een absoluut alcoholverbod. Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.

Telefoneren: Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree telefoneren is wel toegestaan.

Puntenrijbewijs: Italië kent een strafpuntensysteem dat ook geldt voor buitenlanders. Voor elke verkeersovertreding worden een of meer strafpunten gegeven. Bij het bereiken van een totaal van 20 punten wordt het rijbewijs voor 6 tot 24 maanden ingenomen.

Ter plekke betalen: Bij aanhouding kunnen buitenlanders ter plekke direct de boete betalen. Je betaalt dan het minimumbedrag dat voor de boete is vastgesteld en ontvangt daarvoor een kwitantie. Niet direct betalen heeft tot gevolg dat je een waarborgsom moet betalen. Het bedrag is de helft van de voor de overtreding geldende maximumboete. Het niet betalen van de waarborgsom leidt tot inbeslagname van je voertuig. Het kan ook zijn dat je rijbewijs wordt ingenomen.

Als je een bekeuring (met strafpunten) uit Italië ontvangt met betrekking tot een verkeersovertreding, waarbij je niet ter plaatse staande bent gehouden, dan moet aan de betreffende instantie altijd de naam en adresgegevens worden opgegeven van de bestuurder ten tijde van de overtreding. Doe je dit niet, dan kan hiervoor een (hoge) boete worden opgelegd.

Boete-indicatie snelheidsovertredingen: Overschrijding tot 10 km/h: € 50-170. Overschrijding van 10 tot 40 km/h: € 170-700. Overschrijding van meer dan 41 km/h: € 550-2.200 en eventueel ontzegging van de rijbevoegdheid vanaf 1 maand.

Autoverhuur. Het wemelt van de autoverhuurbedrijven in Toscane en niet alleen op de luchthaven van Pisa, waar de meeste bezoekers hun auto huren. Advies is om de huurauto vooraf online te boeken. Let op het brandstofbeleid: de auto ophalen en ook weer inleveren met een volle tank (full-full) is het meest voordelig. Per autoverhuurmaatschappij gelden aparte voorwaarden, maar we willen je attent maken op het volgende.

. je rijbewijs moet minimaal 1 jaar in je bezit zijn en vrij van aantekeningen met betrekking tot overtredingen.

. de medewerker ter plaatse zal zich uitputten om je extra diensten te verkopen, zoals een groter type auto met bijbetaling, extra verzekeringen, etc. Onderteken niets wat je niet wilt afsluiten en laat je goed informeren waarvoor je tekent. Zorg voor een kopie van de huurovereenkomst.

. controleer de huurauto op beschadigingen voordat je vertrekt. Ben daarbij heel kritisch (wieldoppen, spoilers) en neem eventueel foto's. Bij twijfel kun je beter iemand van de verhuurmaatschappij erbij halen voordat je wegrijdt; die maakt dan aantekening van eventuele schades. Op de website van de ANWB staat een handige checklist.
 

Ontbijt
Het lekkerste brood halen wij dagelijks bij bakkerij ‘Mille Gusti’ aan de Via delle Pinete 209 (kustweg, 1km) voor heerlijke pane, pizza, focacce, dolci, bruine broodjes ‘ceriali’ en ‘integrali’. Maar op de route daarheen kun je ook prima terecht in het Centro Commerciale Partaccia bij ‘Il Fornaio’ (Via del Cacciatore). En je kunt je het ontbijt nóg eenvoudiger maken door het tussen Italianen te nuttigen in Caffe Pasticceria ‘La dolce vita’ (appartement Casa/Toscana uit en dan 200 meter naar rechts wandelen). Oók een belevenis.

Winkels
Bij de grote 24-uurs Carrefour (supermarkt met de nodige boetiekjes en eettentjes) aan de Via Romana (ca. 4 km) kun voor vrijwel alles terecht en deze ‘mall’ is doorgaans van 08:30 tot 21:30 uur open, van half juni tot half september zelfs 24 uur per dag.
Wie de grote modemerken niet kan missen is een dagje winkelen in het mondaine Forte dei Marmi (ca. 15 km) een absolute must.

Loungebars
"Modo", Viale Amerigo Vespucci, Marina di Massa (centro)

"Moulin Rouge", Marina di Massa (centro)
"Bargoni", Piazza Betti, Marina di Massa (centro)
"Caffe nel Teattro", Piazza Giacomo Matteotti, Carrara (centro)

Restaurants
Het is een ondoenlijke opgave om hier ook maar een schijn van volledigheid te suggereren. Bovendien kun je vrijwel overal smakelijk eten, de Italianen houden er immers van. Met vaak enkele eenvoudige ingrediënten, maar doorgaans uitstekend van kwaliteit. Raadpleeg in het appartement zeker ook het Casa-Toscana Gastenboek, waar eerdere gasten hun tips in hebben vermeld.

Werkelijk eenvoudig goed en voor heel weinig eet je vlakbij in de Pizzeria da Mauro (Via Baracchini 47 tegenover de bakker Mille Gusti), binnen of buiten in de grote tuin. Datzelfde kan gezegd worden over het Chinees restaurant La Grande Cina maar dan vlakbij de pier aan de Viale Amerigo Vespucci. Heerlijke pizza's maakt Alex, de wereld-top10 pizzabakker (2003) in Ale's Pizza (Via Casole). Sfeervol en zeer betaalbaar is Pizzeria Ristorante Conto Max aan Piazza Giacomo Matteotti in Carrara centro.
Met lunchtijd is het voor een vismaaltijd uitstekend toeven in strandrestaurant Gelosia aan de Viale della Pinete 193 (bij Partaccia; foto), al jaren een onbetwiste topper! Of uiterst eenvoudig maar smakelijk, Friti, links naast de deur.
Wat luxer maar heerlijk zijn Ristorante Farfarello (verlengde Via delle Pinete), Cafe del Mar (Piazza Giovanni Pellerano 24), maar vooral La Peniche (Via Lungobrugiano 3) en zeker Ristorante Da Ricca (Via Casola). Een bezoek aan het doorgaans goed bezette plaatselijk volks’ristorante’ La Carretta mag niet ontbreken voor een visgerecht of een heerlijke filetto a pepe verde (Viale Amerigo Vespucci 50; foto). Ook in La Prosciutteria  (Piazza Giovanni Pellerano 3) is het genieten.

Florence:

. MoYo's, Via del Benci 23

. Paszkowski, Piazza della Repubblica 35

. Yellow Bar, Via del Proconsolo 39

. Festival del Gelato, Via del Coro 75

Lido de Camaiore:

. Giangrandi, Viale Europa 76

Lucca:

. Baralla, Via Anfiteatro 17

Pistoia:

. La Bottgaia, Via del Lastrone 17

Prato:

.

Siena:

. Nannini, Piazza Matteotti 32

Eten en drinken

De Italiaanse keuken staat bekend als een van de meest verfijnde keukens ter wereld. Italianen doen het 's ochtends bij de 'prima collazione' (ontbijt) rustig aan met een 'dolce' (een cakeje of een brioche) bij een kop koffie. Tijdens de pranzo (lunch) wordt het al iets steviger met een bord pasta en eventueel brood. Het echte feest begint 's avonds tijdens de cena (diner). Dat bestaat meestal uit drie gangen: primo (voorgerecht), secondo (hoofdschotel) en dolce (toetje). Groente bestel je als bijgerecht (contorni).

Verras jezelf eens in een ristorante, trattoria of osteria (herberg) door niet de geijkte pizza of pasta te bestellen, maar een van de duizend soorten risotto (rijstschotels). Kies eens niet voor het uitstekende ijs, maar neem een semifreddo (een 'halfkoude'), of een zabaglione (een toetje van eierschuim en zoete wijn). Laatste tip: niet alles valt ons goed, laat de trippa (pens) maar voor wat-ie is.

 

Dranken

Italiaanse wijnen zijn veel minder bekend dan de Franse. Toch zijn veel Italiaanse wijnen van hoog niveau. Italianen drinken hun rode wijn altijd bij het eten. Ze hebben de volle smaak van rijp fruit met als tegenhangers frisse zuren, kruidigheid en stevige structuur. Pittige wijnen dus, die zonder iets erbij misschien een beetje stroef overkomen, maar die perfect combineren met gegrild vlees, pasta´s en stoofschotels. Daar zijn ze voor gemaakt. Dat geldt in elk geval voor de wijnen uit de Chiantistreek in Toscane. In veel gevallen kun je die ter plaatse rechtstreeks van de producent kopen. Een Chianti Classico komt van de wijngaarden tussen Florence en Siena. Andere bekende Toscaanse wijnen zijn de Vino Nobile di Montepulciano, de Morellino di Scanscano en de Brunello di Montalcio. ze worden allemaal gemaakt van dezelfde druif, de sangiovese. Behalve uit de Chiantistreek komen ook uit het noordelijker gelegen Piemonte grote wijnen, zoals de zware Barolo en de charmante Barbaresco. Net als in Frankrijk zijn die voorzien van een keurmerk, de DOC (denominazione di origine controlata, wijn van gecontroleerde herkomst).

Frankrijk heeft zijn champagne, Italië de prosecco, veelal gemaakt van een druif met dezelfde naam. Als aperitief wordt hij zeer gewaardeerd, vaak lekker licht qua alcohol. www.prosecco.it. Verder behoren de mousserende lambrusco en de zoete dessertwijn Vin Santo (altijd met amandelkoekjes erbij drinken!) tot de bekende Italiaanse wijnen.

. Barbera (Piemonte): zuurzoete kersensmaak en soepele structuur.

. Bardolino (Veneto): frisfruitig, past goed bij Italiaanse gerechten met tomaat.

. Barolo (Piemonte): krachtige dinerwijn met scala aan aroma´s.

. Chianti (Toscane): zie boven

. Fiano (Campaniê): wit, fruitig.

. Nero d´Avola (Sicilië): volle dinerwijn met zachte nasmaak.

. Primitivo  (Puglia):vol en krachtig met smaak van bramenjam, gestoofde pruimen en specerijen.

. Valpolicella Ripassa (Veneto): ingedroogde zoete druiven; zwoele warme smaak; lekker bij kaas.

. Verdicchio (Marque): wit, lekker fris met groene appel en limoen voor zo en van alles uit zee.

. Vino Nobile di Montepulciano (Toscane): lijkt op Chianti maar door warmere ligging voller en zachter.

 

De espresso is zo'n beetje de nationale drank van Italië, heerlijk pittig. Italianen drinken dan ook niet de hele dag koffie en lijken de dagelijkse hoeveelheid cafeïne liefst in een of twee kopjes tegelijk naar binnen te werken. Vraag om een caffè lungo of caffè americano als je een wat slapper bakje wilt.

. Espresso: 30 ml espresso.

. Cappuccino: 1/3 espresso, 1/3 warme melk, 1/3 melkschuim.

. Latte: 1/5 espresso, 3/5 warme melk, 1/5 melkschuim.

. Lungo: espresso van tweemaal zoveel water (´uitgerekte´ espresso).

. Americano: 1/3 espresso, 2/3 warm water (verdunde espresso).

. Macchiato: 30 ml espresso plus enkele theelepels melkschuim.

. Doppio: dubbele espresso.

. Ristretto: 25 ml sterke espresso.

. Corretto: 4/5 espresso, 1/5 likeur (Grappa of Sambuca)

 

Gelatio Italiano.

Italiaans ijs stamt al uit de 16e eeuw, sindsdien is het tot een grote smaakverfijning gekomen. Een ijsje halen in een 'Gelateria' is dan ook vaak een soort ritueel. Een topper is Gelateria Rosellini (Viale XX Settembre aan de Piazza Gino Menconi in Marina di Massa (foto).

 

Markten

Elke vrijdagochtend wordt het centrum van Marina di Massa in beslag genomen door een grote markt rond de Piazza Betti.In de zomerperiode zijn er op de boulevard Viale Amerigo Vespucci in de buurt van de pier van Marina di Massa elke avond markten. Ook kun je vlakbij het appartement terecht als je de Via Baracchini afrijdt, halverwege richting strand rechtsaf (Via Partaccia), alsook op het Partaccia-strand zelf. Als je in Florence bent, mag je overdekte markt Mercato Centrale niet missen: overdag een overdekte markt met groente, fruit, vis en vlees, ´s avonds een hippe eethal vol kraampjes en barretjes waar je alle soorten en maten zoete en hartige hapjes kunt bestellen. En natuurlijk een collectie Intaliaanse kazen, wijnen, koffie, bieren en biologische sapjes.

Varen

Met de boot van Marina di Massa (pier) of Marina di Carrara (Club Nautico) naar Cinque Terre (Monterosso) en Portovenere. Van half juni tot half september dagelijks vertrek omstreeks 09:45 uur en terugkeer om 17:45 uur. Info: www.navigazionegolfodeipoeti.itFietsen
Zeker in de warme en verkeersdrukke zomerperiode is de fiets het vervoermiddel bij uitstek. Bij het appartement zijn twee boulevard-fietsen beschikbaar. Dicht in de buurt zijn ook enkele fietsverhuurzaken.
De kuststreek is vlak en leent zich prima voor korte of langere fietstochtjes, voor boodschappen of strandbezoek.

Neem tijdens eventuele fietstochten voldoende rust en eet regelmatig. Drink voldoende, zeker bij warm weer. De tochten gaan over afwisselend rustige wegen, fietspaden, maar ook soms drukkere wegen en kruispunten. Let goed op en voorkom ongelukken. Zorg voor een eerste hulp setje voor het verzorgen van eventuele verwondingen. Let er tevens op dat je je aan de plaatselijk geldende verkeersregels houdt. De politie is meestal minder coulant dan thuis. Maak gebruik van routekaarten en boekjes uit het appartement. uiteraard kun je ook zelf materiaal aanschaffen bij bijv. ANWB (vooraf) of de regionale VVV (APT= Agenzia Per il Turismo) aan de Viale Amerigo Vespucci 24, nabij de pier van Marina di Massa.Zwemmen
Vanzelfsprekend biedt de zeebadplaats Marina di Massa talloze mogelijkheden om een heerlijke duik te nemen. Er zijn kiezel-, marmer-, beton- maar vooral ruime zandstranden langs de hele vele kilometers lange kust. In de meeste gevallen zijn het privaat beheerde stranden met ligstoelen en parasols, maar er blijven ook voldoende strandjes over die voor publiek vrij toegankelijk zijn, spiaggia libera. De dichtstbijzijnde  - Partaccia -  is op circa 1 km vanaf Casa-Toscana, aan het einde van de Via Baracchini: ´
Coco cocobello cocofresco. Cocobuonissimo!´ (foto).

Marina di Massa kent ook een voor publiek toegankelijk zwembad en diverse strandclubs bieden een  eigen zwembad.Golf
Nabij zijn vele golfmogelijkheden, zowel aan zee als iets verder het binnenland in. Dichtst bijzijnd is de Versilia Golf Club in Pietrasanta / Forte dei Marmi, gelegen aan de kustweg Via della Sipe 100, op ca. 10 km van het appartement. Een rustige, prachtig tussen bergen en zee gelegen parkbaan, 18 holes. Wel aan de prijs, hoewel buiten het hoogseizoen de greenfees aanzienlijk lager liggen. Vlakbij, ook in Pietrasanta, is er de Alisei Golf Club. Dit is een driving range aan de Via Spirito Santo 30. Iets verder door, tussen Pisa en Livorno, vind je de Cosmopolitan Golf&Country Club aan de Viale Pisorno 60 te Tirrenia; een vlakke open 18 holes baan met een paar waterhindernissen. Een goed betaalbare en sfeerrijke 9 holes baan met veel bomen (en dus schaduw) biedt de Tirrenia Golf Club aan de Viale San Guido in Tirrenia (nabij Pisa). 

 

Skiën
Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar Toscane biedt aantrekkelijke ski-mogelijkheden: dichtbij in de prachtige plaatsjes Garfagnana (op 45 km), Lunigiana (op 60 km) en Cerreto (70 km; zie foto). Verderop in Abetone/Pistoia (50 km piste) en Amiata (140 km met 20 km piste), beide op circa 1.600 m hoogte.

 

Musea

Je hebt een mensenleven nodig om alle musea in Toscane te bezoeken. Verlies daarom geen onnodige tijd aan inkom van de musea, maar boek je museumtickets online (bijv. tickitaly.com of italy/museum.com).

Marmergroeven

Carrara is de grootste marmer leverancier  van de wereld (zie: 'Omgeving' bij Carrara). Er zijn excursies in de marmergroeven, bijvoorbeeld via www.marmotour.com of www.cavamuseo.com  Een rondleiding met busje of jeep neemt circa 45 minuten in beslag. De temperatuur in de groeve is circa 16 C.

Drukke dagen

  • 25 april (Bevrijdingsdag, Festa della Liberazione)

  • 1 mei (Dag van de Arbeid, Festa del Lavoro).

  • 2 juni (Dag van de Republiek, Festa della Repubblica).

  • 15 augustus (Maria Hemelvaart, Assunzione della Vergine).

In de zomerperiode is het extra druk op vrijdagmiddag en zaterdag. Op zondag is het dan drukker op de wegen richting de grote steden.N.B.

Het Casa-Toscana Gastenboek bied je nog tal van extra tips die eerdere gasten voor je achter lieten. Dat gastenboek vindt je in het appartement net als een serie folders en reisboekjes.

Casa-Toscana geeft je graag zoveel mogelijk informatie over hetgeen je in Toscane en het appartement aan kunt treffen. de afbeeldingen op de website zijn bedoeld om je een impressie te geven. Bij tips, folders en reisgidsen zijn wij afhankelijk van informatie van derden. Openingstijden, het gebruik c.q. aanwezigheid van faciliteiten kunnen om allerlei redenen veranderd zijn. Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de onjuistheid van door derden ter beschikking gesteld beeld- en informatiemateriaal. Kennelijke zet- en drukfouten binden ons niet.

bottom of page