top of page

Omgeving

 

 

Toscane is een prachtige regio om van je vakantie te genieten.

 

Je verblijft in Marina di Massa, een gezellig en uiterst gunstig gelegen zeebadplaatsje. Vanuit hier wissel je zon-, zee- en strandmomenten af met leuke uitstapjes. Er is een schier onuitputtelijke keur aan mogelijkheden.

www.welcometuscany.it

 

 

 

 

"Un paradiso tra terre e mare"

 

 

Carrara

(10 kilometer)Carrara is de grootste marmer leverancier van de wereld. In de haven wordt het wereldberoemde witte marmer verscheept dat bij het 7 km landinwaarts gelegen Carrara talrijk gedolven wordt in de Alpi Apuane, de Apennijnen. Michelangelo kwam hier in de 16de eeuw persoonlijk het witte marmer  - Staturio -  uitzoeken, waaruit hij zijn grote werken als de ''David'  schiep.

Het is zeker de moeite waard om één van de ca. 300 marmer-groeven te bezoeken (zie: 'Tips'). Bijvoorbeeld de Cave di Colonatta of de Cave di Marmo Fantiscritti met het nabijgelegen openluchtmuseumpje van Walter Danesi. Onderweg passeer je het bergdorp Colonnata. Vanaf het dorpsplein daar voert een wandeltocht van een uur je naar het verlaten dorpje Vergheto met prachtige uitzichten.  'Beneden' in Carrara is circa 2 km vanuit het aantrekkelijk historisch centrum, nabij het Stadio, een Museo del Marmo. Op veel plekken kun je je vergapen aan de marmerwinning en bewerking, zoals ook in de kerk Servi di Maria van Tommasso Gismondi. Michelangelo verbleef regelmatig in Seravezza; te bereiken via een schitterende bergtoer (wandelend, te paard, per fiets) door  het parco naturale regionale langs Levigliani en de Galleria del Chipolaio.

Ook in het centrum van Carrara zelf valt nog genoeg te bewonderen, zoals de geheel uit marmer opgetrokken Sant'Andrea Duomo (13de eeuw) en de Academia di Belle Arti met schilderijen en marmeren beelden.

Cerreto Laghi

(70 kilometer)Ooit gedacht om nog eens in Toscane in de sneeuw op de ski's te kunnen staan? In Cerreto Laghi is het tussen december en april mogelijk. Een mooie brede weg leid je er in ruim een uur rijden vanaf Casa-Toscana heen. Klein, vriendelijk en gemoedelijk alpine-skigebied. Een leuke afwisseling met het gebruikelijke Toscane. Ook kun je terecht in bijvoorbeeld Garfagnana en Lunigiana, alsmede het op ca. 1.600 meter gelegen Abetone/Pistoia en Amiata.

Chianti streek

(110 kilometer)De heuvels van de Chianti vormen een zachte, golvende keten tussen de provincies Florence, Siena en Arezzo. Dit gebied is een fascinerende stuk land met eeuwen cultuur, karakteristieke landschappen en typische natuurlijke producten, Vooral bekend door de Chianti wijn productie, en vele andere beroemde wijnen. Voorheen typische gerechten van de arme en eenvoudige mensen werden met de beste ingrediënten verheven tot de internationale "Nouvelle cousine" van vandaag.

"Het rijden van de Chianti-route is vermaard". Bij voorkeur in cabriolet of op Vespa! In de glooiende wijnstreek is het prachtige plaatsje Monteriggioni een bezoekje waard (zie: Siena). De schitterende burcht met 13e-eeuwse stadsmuren en vele torens is al van verre te zien. Burcht en omgeving hebben al vele malen als decor gediend voor bekende films, reclames en computerspellen. een leuk souvenir uit deze streek is de traditionele mandfles waarin de Chianti-wijn wordt bewaard.

Route: Gaiole - SP408 - Badia de Coltibuono abdij - Radda! - SR429 - Castellina - SR222 / SR119 - E78 - SP7 - Castelnuovo Berardenga - SP484 - Villa Arceno wijndomein - San Gusmé - wijndomein Castello di Brolio.

Cinque Terre

(50 kilometer)Tussen La Spezia en Levanto liggen dicht bijeen de door een wandelpad  - de Via dell'Amore - en spoorlijn verbonden vijf middeleeuwse dorpen Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore in een streek die daardoor bekend staat als Cinque Terre. Het is een prachtig wild, ongerept berggebied met een ruw gekartelde rotskust en de dorpen hebben hun oude karakter en primitiviteit voor een belangrijk deel weten te behouden. Dit natuurgebied is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco en  wordt aanbevolen voor wandeltochten, eventueel te combineren met trein en boot. Een 'must'; begin er zo vroeg mogelijk op de dag.

www.lecinqueterre.org/eng/

Elba

(210 kilometer)Mooie bestemming voor een dagtrip. Vertrek deze dag zo vroeg mogelijk. Elba is op Sicilië en Sardinië na het grootste eiland van Italië. Kenmerkend voor Elba zijn de vele mineralen die er te vinden zijn en verkocht worden. Maar ook het heldere water en de groene natuur maken deze bestemming geliefd. Vermaak je op de zandstranden van Biodola, Lacona, Lido of Procchio.

De grootste propagandist van dit eiland is Napoleon die er van 3 mei 1814 tot 16 februari 1815 in gedwongen ballingschap verbleef. In zijn oude zomerhuis is een klein museum gevestigd, waar voornamelijk historici zich graag verdiepen in de geschiedenis.

Elba is één van de Toscaanse eilanden, een overblijfsel van een verzonken land waar o.a. ook Corsica en Sardinië deel van uitmaakten. Bergachtig, afwisselende grillige kust met tal van baaien.

Vanuit Piombino eenvoudig per veerboot (10 km, een uur) te bereiken; wel vooraf boeken als je wachttijden wil voorkomen. Ga met de kabelbaan de Monte Capanne (1000m) op en maak een wandeling door de eeuwenoude kastagnebossen op de flanken van deze berg.

Equi Termi

(50 kilometer)

Equi Termi is een in de bergen van Lunigiana gelegen kürort en bekend om zijn grotten met rijke fauna en goed water. Interessant voor wie meer wil weten over de Apennijnen en hoe de beroemde marmerformaties zijn gevormd. In het middeleeuwse dorpje vind je natuurlijke bronnen, een zwembad en een museum over de geologie van de streek. De grotten zijn onder begeleiding van gidsen dagelijks (in het seizoen tenminste) te bezoeken.

Je kunt er volledige spabehandelingen doen. De thermale bronnen zijn ook gratis toegankelijk door langs de rivier te lopen.

Fivizzano & Fosdinovo

(35 kilometer)

Stadje dat zeer de moeite waard is om te bezoeken. Het wordt wel het 'Florence van Lunigiana' genoemd. Ietwat overdreven, het zegt meer over de historische economische, culturele en politieke relatie met Florence. Het 16e eeuwse kasteel van Fivizzano (zie foto) is recent gerestaureerd en van binnen te bezoeken.

Op de route onderweg passeer je het gehucht Verrucola met de prachtige burcht Fortezza della Verrucola. Vooral de wapenzaal op de benedenverdieping is de moeite waard, dankzij het schitterende plafond.

In 2013 en 2014 deden zich in dit gebied nog kleine aardbevingen voor. De omgeving is prachtig en leent zich voor een mooie autorit door de bergen, op weg naar Lucca. Onderweg passeer je op de SS446 bij Fosdinovo onder meer ook de Pizzeria il Selvatico met een bijzondere verzameling motoren en apparaten. Vanaf Fosdinovo kijk je uit over de Toscaanse kust.

Florence

(120 kilometer)                             

Hoofdstad van Toscane en één der voornaamste kunstcentra van de wereld.Voor liefhebbers van kunst en stedenschoon een hemel op aarde. 'Firenze' wordt door de vele kerken en paleizen wel het Athene van Italië genoemd vanwege de grote invloed die het vooral in de Renaissancetijd op de westerse cultuur uitoefende, met Michelangelo als bekendste vertegenwoordiger. Vooral in de 14de eeuw onder invloed van de Medicis bereikte het zijn grootste bloei, gebaseerd op handel. Absolute hoogtepunten zijn o.a. de middeleeuwse Ponte Vecchio over de rivier de Arno, plaats van juweliers. De Piazza della Signorina met het Palazzo Vecchio (stadhuis), de Loggia dei Lanzi en het Uffizi, één van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. 's Avonds is er vaak vermaak op de grote pleinen. Houd je van kerken, bezoek dan de basiliek van Santa Croce en de San Miniato al Monte, vlakbij het Piazzale Michelangelo (prachtig uitzicht). Italianen vieren Pasen - het voorjaar - allemaal buiten en vrij uitbundig, maar Paaszondagochtend is in Florence een werkelijk 'knaller': 'La Scoppio del Carro' voor de unieke Duomo om klokslag 11:00 uur (foto). een waar feest tenslotte is de Mercato Centrale, overdag een overdekte markt en ´s avonds een hippe eethal met heerlijke hapjes.

Genua

(120 kilometer)Genua, hoofdstad van Ligurië, telt circa 600.000 inwoners en is de grootste havenstad van Italië en na Marseille de tweede haven aan de Middellandse Zee. In 2004 was Genua samen met Rijsel de culturele hoofdstad van Europa. .

Genua was reeds ten tijde van het Romeinse Rijk een belangrijke vlootbasis. Na de val van het Romeinse Rijk kreeg de stad talloze overheersers. Als één van de Repubbliche Marinare (de andere waren Venetië, Pisa en Amalfi) bereikte Genua grote macht en rijkdom.

Tussen 1257 en 1381 vocht Genua talrijke oorlogen uit met de concurrerende zeemogendheid Venetië. De opkomst van het Turkse Rijk in de 15de eeuw betekende het verlies van de oostelijke gebieden. Het door interne twisten geplaagde Genua kwam vervolgens afwisselend in handen van Frankrijk en Milaan. De beroemdste Genuees was zonder twijfel de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus.

Prachtige oude binnenstad met fraaie paleizen (3 wijken), mooie pleinen en natuurlijk de haven met onder andere de 'Neptune'. Vanuit Casa-Toscana een ritje van een uur méér dan waard.

Lerici

(25 kilometer)Een heerlijk rustig badplaatsje aan de Golfo dei Poeti met mooi strand, leuk jachthaventje en kasteel op een klein halfuurtje rijden van het appartement. Eigenlijk hoef je niet verder te gaan. Ook met de boot bereikbaar vanaf de pier van Marina di Massa.

Neem de gelegenheid om het ietsje verderop gelegen kustplaatsje Tellaro te bezoeken.

Livorno

(70 kilometer)Livorno is een van de grote Italiaanse havensteden met zware handel en veel industrie. De binnenstad wordt omsloten door een gracht, een overblijfsel van 17de eeuwse vestingwerken met Het Fortezza Nuova, waarvan de gewelven te bezoeken zijn en het Fortezza Medicea of Fortezza Vecchia aan de haven; vlak daarbij staat het monument ‘dei Quattro Mori’ (1624). De Chiesa Catarina is een sfeervolle kerk in het centrum. Aan de Viale Italia biedt het gerestaureerde Terraza Mascagni (met zee aquarium) een sfeervol verblijf.


Voor scooter-freaks is het Vespa-museum (eigenlijk Museo Piaggio) de moeite waard, gelegen in het hart van de Piaggiofabriek op industriepark Gella in Pontedera (Viale Rinaldo Piaggio 7). Het museum is geopend van woensdag tot en met zaterdag en de entree is gratis.

Lucca

​(45 kilometer)

In Lucca is het al sinds de 11de eeuw prima vertoeven, wat mede blijkt uit de in Romaanse stijl gebouwde Dom. Het is een bezienswaardig, mooi in tact gebleven middeleeuws provinciestadje (destijds belangrijkste stad van Toscane), autovrij,  met veel winkels en mooie pleinen, waaronder het kostelijke Piazza del Mercato en Piazza dell´Anfiteatro (foto) in de 2de eeuw gebouwd in de vorm van een amfitheater. De 16de eeuwse wallen (4.200 m. lang) zijn herschapen in mooie (ook te fietsen) promenades. Buiten de wallen liggen de villa’s en tuinen; daarbinnen staan de belangrijke historische monumenten, zoals de Torre Guinigi, de kathedraal San Martino. en de San Michele kerk. In 56 voor Chr. kwamen Ceasar, Pompeius en Crassus in Lucca bijeen, in 1858 werd Giacomo Puccini (o.a. opera La Boheme) er geboren. In Lucca en zijn latere woonoord Torre del Lago worden regelmatig concerten gegeven (puccinifestival.it).

Op een kwartiertje afstand richting Lucca liggen bijzonder fraaie  villas, historische landhuizen die tussen de 15de and 19de eeuw zijn gebouwd. Zij zijn omringd door prachtige parken waar ’s zomers concerten gegeven worden. (www.villelucchesi.it). Bezoek de Villa Reale in Marlia.

Fraai is de Wijn- en Olie route rond Lucca, Montecarlo, Versiglia. (www.wineroutelucca.com)

Montecatini (Terme)

(75 kilometer)De stad is gelegen in de provincie Pistoia, in het dal van het riviertje Nievole. Montecatini Terme is een van de belangrijkste thermaalbadplaatsen van Europa. Het water van de bronnen zou vooral een heilzame werking hebben op de lever en het spijsverteringsstelsel. Het Parco delle Terme verdeelt de stad in een modern en een ouder deel. Van de negen kuurinrichtingen is Tettuccio - het symbool van de stad - het bekendst. Dit weelderige gebouw is het symbool geworden van Montecatini Terme. De Terme Leopoldine (1926) hebben het uiterlijk van een antieke tempel. In de jaren twintig van de vorige eeuw was de stad op haar hoogtepunt. Montecatini had op sommige dagen zelfs 60.000 bezoekers. Vanuit Montecatini Terme loopt een kabelbaan naar het hoger gelegen Montecatini Alto. Dat is het oudste deel van de stad. Het is ontstaan rondom een gelijknamig kasteel.

Párma

(130 km)


Wie Parma zegt, zegt Parmazaanse kaas en Parmaham. Uiteraard moet je tijdens een bezoek aan deze (studenten)stad proeven van deze delicatessen, maar ook Parma zelf versient aandacht. Het kent een prachtige en verfijnde historische binnenstad, in de ban van kunstschilder Antonio da Correggio en componist Guiseppe Verdi. Citta d’arte, studentenstad, Parmasaanse kaas en Violette de Parma parfum. Ondergewaardeerd. Aangenaam om te winkelen. De Dom uit de 12de eeuw is sfeervol, heeft een indrukwekkend koepelfresco  - een spektakel van renaissance kunst en romaanse architectuur -  en wordt geflankeerd door een schitterende rood marmeren, achthoekige doopkapel (1260).

Je treft er ook twee theaters, die op zichzelf al een kunstwerk zijn: Teatro Farnese en het nog in gebruik zijnde Teatro Regio, dat in Verdi een vaste bezoeker kende.

Als de wolken een keer vanuit zee vóór de Apennijnen blijven hangen, is de kans groot dat de zon in Parma schijnt.

Pienza

(230 kilometer)


Het stadje in de buurt van Montepulciano is gelegen op 490 meter en bereikbaar vanaf de A1, niet ver van de vulkaan Monte Amiata. Geboortedorp van Paus Pius II (1458-1464). Toen hij aan de macht kwam besloot de paus ‘Corsignano’ binnen drie jaar (1459-1462) te verbouwen volgens de stedenbouwkundige idealen van die tijd en zo een ‘juweel’ te creëren. Het project woerd grotendeel gerealiseerd maar nooit compleet afgewerkt. De mooiste monumenten staan allemaal aan het Piazza Pio. Pienza werd uitgeroepen tot wereld erfgoed, evenals de prachtige omringende vallei Val d´Orcia, die de concurrentie met de Chianti-streek zeker aan kan. De streek wordt gekenmerkt door platte krijtvlakten en kegelvormige heuvels die lijken op een schilderij van een agrarisch landschap. Val d´Orcia is verder bekend vanwege de productie van Pecorino-schapenkaas en de Montalcino-wijn.

WP_20180402_12_32_13_Pro_edited.jpg

Pietrasanta

(15 km)


Het kunstenaarsdorp Pietrasanta maakt deel uit van Versilia, aan de laatste uitlopers van de Apuaanse Alpen, 3 kilometer uit de kust. De geliefde ontmoetingsplek van het stadje is het Piazza del Duomo.in het overzichtelijke autovrije centrum, dat je bijvoorbeeld bereikt via de kleurrijke mozaïekpoort van Nall aan de Via Mazzini. De parallel lopende straatjes zitten barstensvol kunstgalerieën, restaurants en boetiekjes. Hier vind je geen grote winkelketens maar lokale opties. Alle winkelstraten komen uit op het gezellige Piazza del Duomo (foto). Hier heb je zicht op de antieke Duomo San Martino (14e eeuw), het Museo Bozetti en in de hoogte de overblijfselen van het kasteel Rocca di Sala; je vindt er fijne terrassen en jaarlijks meerdere malen wisselende beeldende kunst. Er huizen van oudsher veel beeldhouwers in het beeldenpark dat Pietrasanta vormt. Inmiddels zijn ze vanuit hun marmer-ateliers  - nu galerieën met moderne kunst -  in het centrum verhuisd naar de randen van het dorp. Michelangelo logeerde in dit elegante stadje, wanneer hij het witte Carrara-marmer voor zijn bekende creaties eigenhandig in de groeves kwam uitzoeken. 

Marina di Pietrasanta is de badplaats.

Pisa

(40 km)


Of je je vakantie nu wel of niet op Pisa Aeroporto bent begonnen, een bezoek aan de ‘scheve toren’ - de Campanile - mag natuurlijk niet ontbreken. Het blijft een bijzondere aanblik houden, zeker door de ligging aan het Piazza dei Miracoli. De naastgelegen 11de eeuwse Dom is echter niet minder de moeite waard. De Battistero is de grootste doopkapel ter wereld. Bezoek ook de botanische tuinen en het Piazza dei Cavalieri. Misschien heb je nog tijd over om enkele paleizen aan de Piazza dei Cavalieri te bezoeken, aan de overkant van de Arno.

Verder leuk toeristje kijken, alles bij elkaar genoeg voor een bezoek van een dagdeel.

Misschien vind je het leuk om aan het dagtripje het Vespa-museum (Piaggio) in Pontedera aan te doen! (zie ook: Livorno).

Portofino

(100 kilometer)

Het haventje van Portofino wordt beschouwd als een van de mooiste aan de Middenlandse Zee. Gesticht door de Romeinen met de naam Portus Delphini, of Stad van de Dolfijnen, vanwege de grote aantallen dolfijnen die de Golf bevolkten. De lievelingsbestemming van de jetset, oude adel en nieuwe rijken. Het bergachtig schiereiland waarop Portofino gelegen is, heeft de status van regionaal natuurpark. Het is een subtropisch paradijs met een grote keuze aan voetpaden (Abdij van San Fruttuoso) en fantastische zeezichten.

Portovenere

(50 kilometer)

Dit beeldschone dorp is gelegen in het meest westelijke deel van de Golf van La Spezia. Bezienswaardig zijn het kasteel, de Capitular document toren, de stadsmuren, de huizen in typisch Ligurische kleuren, Piazza Spallanzani, de kerken van San Pietro en San Lorenzo in de heuvels. Portovenere is de archipel van drie eilanden Palmaria, Tino en Tinetto, onderdeel van het regionale natuurpark van Portovenere. Het eiland van Tino is gescheiden van Portovenere via een smalle zeestraat. In de buurt vinden we ook het kleine vissersdorp Le Grazie en het dorp Fezzano, met zijn elkaar overlappende huizen.

Portovenere is vanaf de pier van Marina di Massa in het hoogseizoen ook met de boot te bereiken.

San Gimignano

(125 kilometer)

Dankzij haar meerdere torens is deze stad met Middeleeuwse bouwwerken door de Unesco uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Ooit stonden er 72 torens, waarvan er nu nog 13 zijn overgebleven. Ze werden destijds door  rivaliserende families in het leven geroepen als prestigeobject en geven de stad een bijzonder en een elegant karakter.

San Gimignano dankt de wereldwijde reputatie niet alleen aan de torens, maar vooral de keur aan kunstschatten en de ‘Vernaccia di San Gimignano’, een hoge kwaliteit witte wijn die uitsluitend hier wordt geproduceerd. en we aten er het lekkerste chocolade-ijs ooit.

Leuk om met voor een dagtrip vanuit Casa-Toscana te combineren met een bezoek aan Volterra met onder meer één van de oudste paleizen. Verder zijn de indrukwekkende Dom en het oude Romeinse theater een lust voor het oog.

Sarzana

(15 kilometer)Sarzana telt ruim 20.000 inwoners en ligt op korte afstand van de rivier de Magra. Ondanks de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog heeft de stad nog een goed bewaard gebleven historisch centrum met de kathedraal (1355-1474) en een prachtig fort. Sarzana was militair van belang in de middeleeuwen de geboorteplaats van Paus Nicolaas V (1397).

Saturnia

(250 kilometer)Met een bezoek aan de oude ‘spa’ combineer je welbevinden met kunst, met een prachtige zee en een heerlijke keuken. Saturnia zou de eerste Italiaanse stad geweest zijn. Saturnia (nabij Grosseto) is in elk geval een van de mooiste dorpen van de Toscaanse zuidwest kust, de ‘Maremma’: wereldwijd bekend door de exclusieve Sassicaia wijn en haar helende zwavel water thermale baden. De Etrusken in hun dorpen Ptigliano, Sovana en Sorano wisten al van de genezende eigenschappen van de thermale bronnen.

Ook voor kinderen is er heel wat te beleven in de Maremma streek, zoals het grote pretpark Cavallino matto en een tweetal waterparken.

Siena

(190 kilometer)                                                         Simpel gezegd staat Siena voor kwaliteit van leven in de stad. Het was in 1966 was de eerste stad in Europa die het centrum voor verkeer afsloot. Siena vormt het trefpunt van internationale cultuur met een 750 jaar "jonge" Universiteit en culturele stichtingen van hoge internationale faam. In deze stad is elke steen eeuwenlang ongewijzigd gebleven. Het prachtige schelpvormig stadsplein Piazza del Campo ademt een unieke sfeer en is jaarlijks het strijdtoneel van de ‘Palio’ de paardenrace tussen de wijken van Siena. Vele straatjes komen uit op dit plein. Bewonder er het Palazzo Pubblico en de bekende klokketoren Torre del Mangia van waaruit je prachtig zicht hebt op het historisch centrum. Ook bewonderenswaardig is de Dom, die ver boven de stad uittorent. Siena is een charmant stadje met een zeer goed behouden middeleeuws stadsbeeld en een bijzondere geschiedenis.

Richting Sienna tref je in de Chianti-streek het prachtig middeleeuwse en volledig ommuurde Monteriggioni (foto); het stadje is heel klein, een uurtje volstaat.

Viareggio

(30 kilometer)

Temidden van beroemde pijnboombossen de drukste badplaats van Toscane met een grote jachthaven, alle soorten van amusement, brede zandstranden en (ook) luxe winkels aan de boulevard. Viareggio is wereldberoemd om zijn Carnaval dat gevierd wordt met een werkelijk grootste optocht 'Corso Mascherato' die in februari en maart op diverse dagen over de boulevard trekt. Viareggio is ontstaan uit een kasteel, dat in 1172 door de steden Lucca en Genua werd gebouwd als verdediging tegen Pisa. Dit deel van de kust draagt de naam Versilia. Vooral stadsbewoners uit Milaan en Florence brengen hier hun strandvakantie door. Ten zuiden van Viareggio strekt zich het grote natuurpark Parco di Migliarino, San Rossore, Massaciuccoli uit. Dit gebied omvat 23 km kust, duinen, bossen alsmede het meer Lago di Massaciuccoli. Aan dat meer leefde de in Lucca geboren Giacomo Puccini in zijn nu als museum ingerichte villa; hij componeerde er de opera’s La Boheme, Tosca en Madame Butterfly.

Volterra

(120 kilometer)

Volterra is gelegen op een hoge heuvel en is een van de oudste steden van Toscane. Een typisch middeleeuws uitziende stad, omringd door de prachtige muren uit de 12de eeuw die Volterra nog steeds de sfeer van een oude dorp doen ademen. De geschiedenis heeft er ontegenzeggelijk zijn sporen achter gelaten, vooral vanaf sinds de tijd van de Etrusken tot aan de 18de eeuw, maar ook nog een Romeins theater uit de 1ste eeuw voor Chr. Verder omgeven door het prachtige landschap dat Toscane zo typeert.

 

 

En verder:

Natuurparken: In het Parco dei Conigli wissel je zon en prachtige zandstranden af met verblijf in de koele pijnbomenbossen. Verder de Grotta del  Vento (foto) met verderop de Monte Forato, Garfagnana en natuurlijk de Alpi Apuane. Deze natuurgebieden bieden wandelingen fiets- en trektochten, ook met gids (www.tuttogarfagnana.it).

De Garfagnana heeft veel middeleeuwse dorpjes zoals Castelnuovo di Garfagnana (www.castelnuovo.it) en Barga (31 km van Casa-Toscana), een van de mooiste bergdorpjes van Toscane.

In de winter ligt op circa een uur rijden een fantastisch ski-  en snowboardgebied (Abetone) (www.abetone.it), maar je kunt op 70 km van het appartement ook in Cerreto Laghi terecht.

In de historierijke Lunigiana-streek (richting Aulla), stroomafwaarts langs de Magra-rivier, kruis je de Via Francigena, een oude pelgrimsroute die loopt van Canterbury via Frankrijk, Zwitserland en Italië naar Vaticaanstad, gebruikt door veel mensen die naar Rome willen lopen. Onderweg tref je op veel plaatsen nog de overblijfselen die van de oude hoogontwikkelde cultuur getuigen.

Voor de kinderen het educatief Pinokkio-park in Collodi (www.pinocchio.it) met het Butterfly House in de Giardino Garzoni, de 'Neptune' in Genua, de zee-aquaria in Genua en Liverno en het grote pretpark Cavallino matto.

 

Het Vespa-museum in Pontedera nabij Pisa (www.museopiaggio.it) is ook een leuke dagdeelbesteding.

Diverse muziekfestivals op rij-afstand: Lucca (!), Florence, Pisa, Puccini concerten in Lucca en Torre del Lago (www.puccinifestival.it), Pistoia Blues (www.pistoiablues.com) of Barga Jazz.

 

Barga heeft het bekende Jazz Festival (BargaJazz), een opera-festival en veel internationale artiesten en schilders. (www.Barga.it)

Thermaal baden in bijv. Bagni di Lucca (www.bagnidilucca.net), Casani Terme (bij Pisa), Montecatini Terme of in de Maremma streek.

In juli en augustus vinden in de Toscaanse buitenlucht lokale eet- en dansavonden plaats met de locale muziekgroepen. Iedereen schuift aan aan lange houten tafels om voor weinig geld te genieten van typisch Italiaanse gerechten en, lekkere landwijnen en samen met de dorpelingen te dansen.

bottom of page